Jön a hideg - új bundában a háziállatok is

2011.10.25

vedlés szezonálisan - általában tavasszal és ősszel - jelentkezik. A szőrtakaró megújulása lehetővé teszi az időjárás alapvető változásaihoz való alkalmazkodást (hideg tél = nagy szőrzet).

Folyamatról van szó, mégis alapvető eltérések lehetnek állatfajok, -fajták és egyedek esetében is az időtartam tekintetében.

A zömmel lakásban tartott, az időjárás viszontagságaitól megkímélt állatoknál a szőrváltás folyamatos, egész évben zajlik. Ez sajnos takarítás szempontjából eléggé "macerás", hiszen legalább heti rendszerességgel takarítani kell a lakásban lévő szőrt. Ezen a gondon könnyíthetünk, ha a kifejezetten hosszú szőrű, és emiatt nehezen kezelhető fajtáknál (máltai selyemkutya, bolognese, yorkshire terrier, uszkár, bobtail, skót juhász) egész éven át rendszeresen, akár napi rendszerességgel gondot fordítunk a szőrápolásra (fésülés, kefélés).

A szabadban tartott egyedek esetében a szőrváltás szemmel látható.

A szőr nagy csomókban hullik ki, és az állat sokat vakaródzik, dörgölődik különböző tárgyakhoz, hogy a már feleslegessé váló szőrcsomóktól megszabaduljon. A régi, elhalt szőr kifakul. Ha nem segítünk kedvenceinknek - például keféléssel - megszabadulni a régi szőrtől, előfordulhat, hogy az bent marad a kinövő új szőr között, megakadályozva a bőr szellőzését. Befülledés esetén bolhaekcéma súlyosbítja az alapfolyamatot, gyorsítja annak tovaterjedését.

Különösen sok problémát szokott jelenteni a perzsa macskák szőrápolása. Ha őket kis kortól nem szoktatjuk hozzá a napi rendszeres fésüléshez, akkor felnőttkorban szinte hiába próbálkozunk. Szőrük benemezesedik, kezelhetetlenné válik, és csak kozmetikus, állatorvos tudja a bajt orvosolni. A kozmetikus géppel felnyírja a szőrt. Ezt a macskák gyakran nem tűrik, ezért az állatorvosnak gyakran el kell altatni a macskát a procedúrához. A túl gyakori altatás azonban az ő szervezetüknek sem használ.

Figyeljünk tehát oda a szőrápolásra. A csillogó, fényes, egészséges szőrtakaró nemcsak dísze az állatnak, hanem tanúskodik annak egészségi állapotáról, valamint gazdája hozzáértéséről, hozzáállásáról és gondosságáról is.