Megmenekült a macskasziget

2011.08.05

A Miyagi prefektúrában található  egy néhány mérföld hosszú sziget. A kicsiny földdarab világszerte ismert, közkedvelt turistacélpont, köszönhetően a lakóinak – nem a kétlábúaknak, hanem a négylábúaknak. A szigeten ugyanis a mintegy száz, többségében idős helyi lakos mellett nagyon sok macska is él, melyek szépek, szelídek és viszonylag könnyen hagyják magukat lencsevégre kapni.

A múlt heti földrengés és a cunami után terjedni kezdett a hír, hogy az elemek tombolása elpusztította ezt a különleges helyet, de a Japan Earthquake Animal Rescue and Support (JEARS) megerősítette, hogy Tashirojima épen átvészelte a cunamit. A JEARS csoport három nagy japán állatvédő szervezet közös vállalkozása, ők próbálják szervezni, segíteni a háziállatok mentését az ország földrengéssel sújtott területein. Információik szerint a szigeten kevés az élelem, és egyelőre nehéznek ígérkezik a pótlás, de a lakók és a macskák biztonságban vannak.

Akcióban a JEARS

A macskák története sok-sok évre nyúlik vissza. Az egyre terebélyesedő kóbor macska populáció régóta segít a rágcsálók megfékezésében, amiért az egykor selyemhernyót tenyésztő helybeliek nagyon hálásak voltak. Később a térségben a halászat terjedt el, Tashirojima szigetén nagyon sok halász megfordult, a macskák pedig szívesen tartózkodtak a közelükben, hátha csurran-cseppen pár finom falat. Az emberek megbarátkoztak a négylábúakkal, tanulmányozni kezdték a viselkedésüket és úgy tartották, az időjárás is kiolvasható a mozgásukból.

A macskasziget egy thaiföldi televízió riportjában

Ahogy az évek teltek, az emberek száma egyre csökkent, az 50-es évek környékén még mintegy ezren éltek itt, mára 100 fő környékére zsugorodott a létszám. A macskáknak köszönhetően így is elég nagy a forgalom, ugyanis közkedvelt turistalátványosság lett a “macskák szigetéből.” Ezt jelzi a macskáknak emelt jónéhány szentély és szobor is.