Miért esik a talpára a macska?

2012.01.06

Miért esik a talpára a macska?

A házimacska remekül tud fára mászni. Néha mégis előfordul, hogy lepottyan, vagy hogy nagy magasságból kell leugrania. Mégsem látott senki olyat, hogy egy cica az orrára esett volna: esés közben ugyanis egy k

Tényleg mindig-mindig a talpára esik a macska?

ülönleges szerve lép működésbe, s ez egy szempillantásnyi idő alatt egyensúlyba hozza a cicát.

Hogyan csinálja?

Lassított filmfelvételekből az is kiderült, hogy miként működik ez a mechanizmus: a háttal lefele zuhanó macska először a fejét és a mellső lábát fordítja az esés irányába. Ezután behúzza hátsó lábát, és farkával evezve a hátsó részét is a megfelelő irányba mozdítja el, így mind a négy lába a talaj felé néz. A macska az ütődés letompítása céljából lábát messzire kinyújtja, és a hátát is begörbíti.

Ne teszteljük!

A kismacskák már a születésük utáni 39. napon rendelkeznek ezzel a fordulási reflexszel, ami automatikusan és nagyon biztosan működik. Ennek ellenére egy macska is halálra zúzhatja magát, vagy csontját törheti, ha nagy magasságból zuhan le. A magas lakásokban lakó macskák gazdáinak ezért célszerű ráccsal biztosítani az ablakot.