Miért púposítja fel a cica a hátát?

2012.01.06

És ez is lényeg. Azok a macskák, amelyeket ilyen helyzetbe látunk általában félnek és védelmi állapotban vannak és csak nagyobbnak és félelmetesebbnek akarnak kinézni az ellenség előtt. Ha púpos háttal oldalra fordulnak, a testük sokkal nagyobbnak néz ki. A boltívbe meredő hátat általában a szőr felegyenesedése is követi, főleg a háton és a farkon, amit latinul piloerectio-nak neveznek. Ez ugyanolyan mint mikor mi emberek libabőrösek vagyunk ha félünk vagy éppen fázunk. A piloerectio-t a szőr tövében lévő kicsi izmok összehúzódása okozza és ez segít az állatnak, hogy nagyobbnak látszódjon.

felpupositott-hatu-cica

A macskák boltívbe tudják merevíteni a hátukat, mivel hátgerincükön 60 csigolya található, kétszer annyi mint amennyi az embereknek van. A macskák nagyon rugalmasak, az életmódjuk megkívánja a sok nyújtózkodást és mozgást. A macskák napi rutinjába beletartozik a precíz és összetett nyújtózkodási gyakorlat. Figyeljük meg a cicánkat amikor reggel felkel. Kinyújtja maga elé a lábait, és megnyújtja a testét a levegőbe emelkedő hátsó részével és farkával. És aztán felborzolja és ívbe merevíti a hátát. Természetesen nem fél, hanem így tartja magát formában, hogy szükség esetén felvehesse ezt a pózt.