Milyen a jó macskaajtó?

2012.01.07

Macskaajtó-kisokos

A macskák saját bejárati ajtaja nem újkeletű ötlet: korábban olyan ősi vízimalomban éltem, amelyen több száz éve készítettek lyukat a dolgozó macskák számára, hogy kedvük szerint jöhessenek, mehessenek.

A lejobb macskaajtók mindkét irányba nyílnak és áttetszőek. Ezeket a macskák könyebben használják, látják, hogy a kijárat vagy bejárat szabad-e, mielőtt még az orrukkal vagy a mancsukkal benyomnák, hogy utána besétáljanak vagy beugorjanak. Néhány ajtó csak egy irányba nyílik és nem áttetsző, ezeknél a macskáknak meg kell tanulnia felnyitni az ajtót, hogy utána befurakodhasson.

macskaajto

A macskaajtó használatának betanítása

A macskaajtót először nyissuk fel/ki és nyitott állapotban rögzítsük. A mágneses vagy elektronikus ajtókat ragasszuk le, vagy kapcsoljuk ki.

Szagoltassuk meg a macskával az ajtót. Biztassuk, hogy néhányszor átbújjon rajta!

Fokozatosan engedjük le az ajtót addig, amíg már csupán 7 cm-es rés marad, és a macskának meg kell löknie, hogy átbújhasson. Végül teljesen leengedhetjük. A macskáknak általában már nincs gondjuk, ki tudják nyitni.

Azért ne lepődjük meg, ha a macskaajtón valaki más is besurran!  :)