Szavazás a karomtalanításról

2011.08.05

Az AP és a Petside.com közös közvéleménykutatásán arra kereste a választ, hogyan viszonyulnak az amerikai állattartók e két sokfelé vitatott beavatkozáshoz. Az eredmények azt mutatják, hogy a gazdik nagyobb része, egész pontosan 59%-a tartja elfogadhatónak a macska karmainak eltávolítását. A macskát tartók közül mintegy 55% gondolta így. Ugyanakkor a megkérdezettek 67%-a azt állítja, még sohasem hajtottak végre kedvenceiken ilyen műtétet.

A másik vitatott kérdés, a kutyák hangszálainak eltávolítása ügyében már más az állattartók hozzáállása, a felmérésben résztvevők 90%-a szerint helytelen és szükségtelen ez a beavatkozás. A gazdik csupán 1 százaléka írta azt, hogy már hajtottak végre ilyen műtétet a kedvencén és a megkérdezettek közel fele örülne, ha törvényileg végleg betiltanák a hangszálak eltávolítását.

Fotó: Lily Rosen

Ne ugasson, ne karmoljon

A macskák karomtalanítása nem keverendő össze a manikűrözéssel, ez ugyanis egy komolyabb sebészi beavatkozást igénylő eljárás. A karmokat az állat lábának utolsó ujjperceivel együtt távolítják el, vagyis tulajdonképpen részleges amputációról van szó. Általában azért szánják rá magukat a gazdik, hogy kedvencük ne karmolja össze a szőnyegeket, bútorokat.

A hangszálak eltávolítása hasonlóan komoly dolog. Hogy a kutya ugatásával ne zavarja sem az állattartót, sem a szomszédokat, egy műtét során megszabadítják a hangszálaitól. Ezután az eb csak halk, lihegésre emlékeztető hangokat tud kibocsátani. A beavatkozás nem okoz változást sem a kutya egészségi állapotában, sem pedig a viselkedésében, ellentétben a karomtalanítással. Az ilyen műtéten átesett macskák mozgása, koordinációja gyengül, ügyetlenebbé és agresszívvé válhatnak. Gyakori, hogy az albérletbe költözőknek a háztulajdonos a szerződésben írja elő, hogy ha állatot is akarnak hozni, akkor végeztessék el ezeket a műtéteket.

Érvek-ellenérvek

Mint fentebb írtuk, e meglehetősen drasztikus műveletekre elsősorban azért szokott sor kerülni, hogy az állat ne zavarja gazdáját vagy annak környezetét. Ugyanakkor egyre gyakoribbak például a menhelyek esetében, ahol az állatvédők és a velük együttműködő állatorvosok döntenek így, nem pedig a gazdik.

Mi ennek az oka? Megfigyelték, hogy a karommal rendelkező macskáknak kisebbek az örökbefogadási esélyei, az érdeklődők előnyben részesítik a már karomtalanított egyedeket. Ha pedig a menhelyi állatnak nem sikerül gyorsan új gazdit találni, akkor lényegében az elaltatás és a karomtalanítás közül kell választani. Ezért gyakran kötnek “kompromisszumot” és inkább elvállalják a műtétet, remélve, hogy így könnyebb lesz új otthont találni az állatnak.

Fotó: caltiva

Egyelőre vitáznak

A tengerentúlon régóta zajlik vita e két műtét létjogosultságáról. Mint arról mi is beszámoltunk, tavaly például Kaliforniában próbáltak keresztülvinni egy rendeletet, ami megtiltotta volna a háztulajdonosoknak, hogy bérlőik számára előírják háziállataik elnémítását, karomtalanítását, de az akkori kormányzó megvétózta a tervezetet.

A világon egyébként több mint 30 országban betiltották ezeket a beavatkozásokat, Magyarországon is tilosak az állat küllemének megváltoztatása érdekében, tehát nem az állat egészsége vagy későbbi egészségkárosodásának megelőzése céljából végzett sebészeti beavatkozások. (Kivételt képeznek az ivartalanítás és a fajtajelleg fenntartása érdekében végrehajtott műveletek.)